Wat is een “virtuele machine” en wat heb ik eraan?

Wat is een “virtuele machine” en wat heb ik eraan?

Door Kavos ICT

In de ICT hebben wij er een handje van om allemaal ingewikkelde termen te gebruiken terwijl het eigenlijk heel simpel is. Een virtuele machine is eigenlijk niets anders dan een PC of een server die alleen maar in de software bestaat. Daarmee is het mogelijk om op een grote server zoals degene die in het datacenter van Kavos draait, meerdere virtuele PC’s en servers veilig te laten draaien.

Mooi, zou je zeggen, maar wat heb ik eraan? Als ondernemer wil je jezelf met je bedrijf bezighouden en niet met ICT en andere bijzaken. En je wil zo veilig en kosten efficiënt mogelijk werken en dat is nou net waarom je naar hosting en virtuele machines zou moeten kijken. De voordelen zijn als volgt:

  • Je hebt er geen omkijken naar. Als die server bij jou op locatie staat dan moet die worden onderhouden, om de paar jaar worden vervangen en je hebt een ICTer nodig die de boel draaiende houdt. Kavos kan die fysieke server overzetten naar een virtuele machine waardoor je alle voordelen behoudt, maar niet de nadelen.
  • Het is goedkoper. Als je gaat rekenen en je neemt de investeringskosten, de kosten voor je ICTer, de opleidingskosten, de hardware die je erbij nodig hebt zoals netwerk infrastructuur, software licenties, etc. dan ben je al gauw duurder uit dan als je het bij een professioneel bedrijf belegd.
  • Professionele beveiliging: bij Kavos zijn wij dagelijks bezig met veiligheid. De servers staan in een datacenter en staan daar veilig in een afgesloten ruimte. Verder beveiligen wij onze servers sterk met een reeks aan maatregelen om ervoor te zorgen dat de servers en gegevens ook echt veilig zijn.
  • Betere beschikbaarheid: omdat wij op schaal werken en ook alles zo hebben ingesteld dat uitval van een component geen invloed moet hebben op de beschikbaarheid van virtuele machines, is de beschikbaarheid hoger dan bij een server op locatie.
  • Backup: backup is een moeilijk onderwerp en veel MKBer’s hebben er helaas onvoldoende aandacht voor. Bij Kavos verzorgen wij de backup standaard bij een virtuele machine en bieden wij samen met onze partner BeBack een reeks aan additionele mogelijkheden voor backup en bescherming tegen cyber aanvallen. Kijk ook eens naar onze blog over gijzelsoftware.
  • Beheer en updates: optioneel nemen wij ook het volledige beheer voor onze rekening om je IT te ontzorgen en wij verzorgen de updates en beheer.

 

Virtuele machines en hosting bij Kavos zijn dus best wel de moeite waard om naar te kijken. Neem eens contact op voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat een “hoster” voor je kan betekenen.